Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóSÍFUTÁS ZAKOPANEBAN ÉS KÖRNYÉKÉN

Ez a hosszabbacska cikk a környék sífutó pályáit hivatott bemutatni. Bár a helyiek megfogalmazásában gyakorlatilag bárhol lehet sífutni, ahol van elég hó, azért nem árt, ha azt is tudjátok, hogy hol szabad!

ZAKOPANE - SÍUGRO SÁNC, ÉS KÖRNYÉKE (COS):

A COS (Olimpiai Felkészitő Központ) felügyelete alá tartozik ez a sífutó pálya, mely 900 méteres tengerszint feletti magasságban van. Télen klasszikus- és szabad stílusú sífutásra is alkalmas, a pálya több variációban is használható. Nyáron edzőpálya és görsí pálya. Felülete aszfaltozott, hossza alap variációban 500m, bővített variációban 3200 m.
Cím: 34-500 Zakopane, ulica Bronisława Czecha 1.

DOLINA CHOCHOŁOWSKA:

A Chochołowska-völgy bejáratánál, Witów településnél található egy összesen 10 km hosszú sífutó pálya, mely ingyenesen használható, azonban a Tátrai Nemzeti Park belépőjét ki kell fizetni. Az útvonal kifejezetten kellemesnek mondható, a Siwa Polanan (Száraz-rét) indul és végződik, ahol a völgybe érkező turisták le is tudnak parkolni. Az első 3km-es szakaszt,  melyet zöld színnel jelöltek kezdők számára ajánlják, míg a második 7 km-es szakaszt, melyet kékkel jelöltek középhaladóknak és haladóknak ajánlják.  A völgyről bővebben itt olvashattok túraleírásaink között.

DOLINA KOŚCIELISKA:

E tátrai völgyben is lehet sífutni a túraútvonalon, a völgyről bővebben túrázási szempontból itt olvashattok. Mivel nem kialakított pályáról van szó, csak szabadstílusú sífutásra van lehetőség, és számolni kell a gyalogos turista- és a lovasszán forgalommal is. Az útvonal elvileg ingyenes, gyakorlatilag a Tátrai Nemzeti Parkba kell belépőt fizetni itt is. Parkolni a völgy elejénél, a Kiryben találtaó parkolókban lehet. A völgy hossza kb 5,5 km.

NAGY MARATON:

Ekként szokták emlegetni a három fent említett pályát összekötő Droga Pod Reglami nevű túraösvényt és annak folytatását a Giewont felé, mely télen alkalmas szabad stílusú sífutásra is. Útvonala: Dolina Chochołowska - Dolina Kościeliska - Dolina Małej Łąki - Dolina Strążyska - Dolina Białego - Dolina Bystrej - Kuźnice - Dolina Kondratowa. (Az elejétől a síugrósáncig fekete túrajelzés, a séncot ki kell kerülni, majd újra a fekete jelzés, majd a Kuźnicébe vezető jelöletlen út, innen pedig a Giewontra menő kék jelzés mutatja az utat.)
Teljes hossza 20 km, de minden megadott pontnál le- vagy fel lehet róla kanyarodni, valamint parkolni a közelben. Nehézségi szintje közepes és középhaladó. Ingyenesen használható, itt még Tátrai Nemzeti Park belépőt is csak az utolsó szakaszon (Kuźnice felett) kell fizetni.
E pályán szokták megrendezni a Gąsienicák futását, mely egy hagyományos helyi, amatőr sífutó verseny.

ZAKOPANE CENTRUM - RÓWNIA KRUPOWA PARK:

A park a város közepén található, nyáron itt kerül megrendezésre a híres Zakopanei Folk fesztivál is, télen viszont 2008-óta többek közt sífutó pályát is alakítanak ki rajta. Sajnálatos módon nem jelölik semmivel merre megy a pálya, így gyakorlatilag ha a frissen esett hó elfedi a nyomokat nem lehet megtalálni, de szerencsére a parkban bárhol lehet hódolni e sportágnak, ha nem találjuk a pályát. Hossza 2,5 km, könnyű nehézségi szintű. (Szerkesztői megjegyzés: Mindennapi életünk része a park, hisz közel van otthonunkhoz. Sífutót még sosem láttunk benne, ezért is tűnhet a jelen bekezdés felületesnek...)
E pályán szokott megrendezésre kerülni a Szilveszteri futás nevű sífutóverseny, is melyet értelemszerűen minden év december 31-én tartanak meg.

SÍFUTÁSRA ALKALMAS TÁTRAI ÖSVÉNYEK:

Sajnos a  Tátrai Nemzeti Park területén sífutásra alkalmas részeket nem ratrakolják, és számolni kell a gyalogos turista forgalommal is. Bár a pályák ingyenesek a Tátrai Nemzeti Parkba belépődíjat kell fizetni.

Sífutásra ajánlott útvonalak a Nemzeti Park területén:

  • Donilna Bystrej - Kuźnice - Polana Kalatówki  -  Dolina Kondratowa –  Przełęcy pod Kopą Kondracką (Tulajdonképpen a NAGY MARATON befejező szakasza, kiegészítve a hágóval.) A kék, majd a zöld jelzésen.
  • Dolina Kościeliska - erről az útvonalról bővebben feljebb olvashattál!
  • Dolina Suchej Wody - Hala Gąsienicowa a fekete jelzésen.
  • Hala Gąsienicowa (Murowaniec-menedékház) – Gąsienica libegő alsó állomása a sárga jelzésen.
  • Kuźnice - Myślenickie Turnie a zöld jelzésen
  • Droga pod Reglami - erről az útvonalról bővebben feljebb NAGY MARATON néven olvashattál!
  • Wierch Poroniec - Gęsia Szyja - Polana Waksmundzka a zöld jelzésen - Toporowa Cyrhla a piros jelzésen. 

KOŚCIELISKO:

2013 január 29-től a Polana Chotarz-on (Chotarz-réten) kialakított sífutópályát is használhatjátok. A pálya megleléséhez a GPS-be a Kościelisko, Chotarz-Bór címet írjátok!

BUKOWINA TATRZAŃSKA - BIAŁKA TATRYAŃSKA: KIRÁLYI ÖSVÉNY:

Bukowina Tatrzańska – Białka Tatrzańska települések közt húzódik a pálya a Białka-patakkal párhuzamosan. Bukowinában a Gliczarowa és Gronia utcák kereszteződésénél kezdődik (ezen a részen még szoktak ratrakolni is) a Horników Wierch hegyen folytatódik majd innen a Kotelnica hegyre megy tovább. Sajnos bár a pálya igen népszerű nem ratrakolják végéig, így nem egyszer csak szabad stílusban lehet használni a végét. A pálya hossza kb 15 km, és ingyenesen igénybe vehető.

NOWY TARG - REPÜLŐTÉR:

A látszattal ellentétben nem Zakopane városában van  a legnépszerűbb környékbeli sífutó pálya, hanem Nowy Targban, Zakopanétól kb 25 km-re fekvő kisvárosban, a városi repülőtéren. A repülőtér területén egy kb 15 km-es körben, ratrakolt pályán lehet hódolni a sportágnak. Az útvonal mentén találató „Bór na Czerwonem” tájvédelmi terület, valamint a pályáról gyönyörű kilátás nyílik a Tátrára. A pálya széles és könnyű, szinte végig teljesen lapos, így kifejezetten kezdőknek ajánlják. Autóitokat az Aeroklub parkolójában hagyhatjátok.sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
~katonai
13:19 Hé, 21 Jan 2019
Sziasztok!

Síbalesetem miatt már nem síelek, viszont a sífutást szeretném helyette kipróbálni. Tudtok ajánlani magyar oktatót, aki Zakopane-ban oktat?
Feb. 21-25 között leszünk itt.

Köszönettel: Demeter Ildikó
[ Válasz ]
        
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
13:22 Hé, 21 Jan 2019
Kedves Ildikó!

Sajnos nem, mert nincs magyaros oktató a környéken. Angol nyelvű van, vagy természetesen lengyel...
[ Válasz ]
Síutás   Zgłoś błąd do skasowania
~Ábrahám József 15:12 Ke, 29 Okt 2019 Szervusztok!
Sífutó felszerelés Zakopanéban kölcsönözhető?
köszönet tel,
Ábrahám József
[ Válasz ]
        
Re: Síutás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
03:30 Sze, 30 Okt 2019
Igen. PL: Malczewski Sport: ul. Bronisława Czecha 34, 34-500 Zakopane,
[ Válasz ]
sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
Petruska
20:05 Hé, 02 Jan 2023
Kedves Marci, Gabi, Johanna!
2 napra érkeztünk, a férjem a kislányunkat snowboardozni szeretné tanítgatni, én meg sífutni szeretnék. Van javaslatod melyik pálya lenne ideális? Sífutó cuccot még bérelni is kellene. Amit én látok az a Suche pálya. Illetve a DOLINA CHOCHOŁOWSKA sokkal vonzóbb a 10 km-es lehetőséggel, de nem találok infót, h van-e egyáltalán pálya most, mert alig van hó. Köszönöm, ha válaszolsz! Éva
[ Válasz ]
        
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
08:14 Ke, 03 Jan 2023
Szia!

A Dolnina Chocholowska természetese sífutóterep, nem hóágyúzzák, így jelenleg biztosan nem használható sífutásra. Csak azokat a helyeket tudjuk ilyenkor javasolni, ahol vannak sípályák is, mert akkor (de ez sem 100%) a hóágyúzásból juthat a sífutó résznek is.
[ Válasz ]
                
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
Petruska
14:54 Ke, 03 Jan 2023
Köszönöm a választ! Sajnos a Suche pályán nincs most sífutásra lehetőség, a többi pályán eleve nem is írják, hogy van pálya (vagy én nem látom). Hát ez van. Megpróbálunk valami más programot találni.
[ Válasz ]
                        
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
15:41 Ke, 03 Jan 2023
A Kotelnica pályán van sífutópálya. Nem írják, hogy működik-e, de a mellett lévő sípályára írnak 65 centi havat, szóval talán.
[ Válasz ]
                                
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
~Petruska 13:25 Sze, 04 Jan 2023 Szia! Köszi! Odáig végül nem mentünk el,csak Harendáig, ott sem volt sajnos. Viszont a pályától 50 m-re van egy gyönyörű fatemplom, a nagyon készséges pap meg is mutatta belülről. Festett fa falak, orgona, betlehemes, amin még mini sífelvonó is működik.
Köszi az infókat!
[ Válasz ]
                                        
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
13:27 Sze, 04 Jan 2023
Örömmel. Amennyire tudom a harendai plébánosatyának vannak magyar kapcsolatai is. :)
[ Válasz ]
hótalpas túra   Zgłoś błąd do skasowania
~Fulop rita
15:21 Sze, 04 Jan 2023
Sziasztok!

Hótalpas túra, vagy más téli hegyi túra érdekelne bennünket Zakopane környékén

Rita
[ Válasz ]
        
Re: hótalpas túra   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
16:01 Sze, 04 Jan 2023
A Tátra remek célterület erre, bár hóval gyéren állunk sajna per pillanat. :(
[ Válasz ]
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
humayermo
12:41 Va, 24 Szept 2023
Sziasztok,

Kiszeretnénk próbálni a sífutást . Oktatót és sí felszerelést is szeretnénk bérelni. Angolul is jó lesz amennyiben nincs magyar vezető. Tudtok segíteni, hogy hol tudunk bérelni és megbízni valakit? A fiaim síelni is szeretnének így a szállás is fontos lenne.
Köszönöm,
Món ika
[ Válasz ]
        
Re: sífutás   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:25 Va, 24 Szept 2023
Szia!

Oktató nincs magyarul se sífutásra, se sima síelésre. Koscielikoskoban, az ottani pályán lehet angol nyelvű sífutás oktatót bérelni, és ott felszerelés kölcsönző is van.
A sípályáknál mindenhol szokott lenni síiskola, és azon belül angolos oktató is, míg felszerelés kölcsönzőből több is.
[ Válasz ]


Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Re: kérés
~CsMarton
22:34 Ke, 09 Júl 2024
Kedves Dodi! Igen, sőt mi több, le is van írva itt a honlapon. A bal oldali menüben...
Re: Tutajozás jegyek foglalása
~CsMarton
22:33 Ke, 09 Júl 2024
Kedves Judit! Írj emailt, egy konrét lekérés kapcsán nem fórumozunk. Köszönöm...
kérés
~dodi
22:32 Ke, 09 Júl 2024
Sziasztok! 18-án utazunk Zakopaneba. Annyi kérdésem lenne, hogy tudjátok-e, hogy a Gáspár...
Tutajozás jegyek foglalása
~L. Judit
22:31 Ke, 09 Júl 2024
Kedves Marci! Húgommal, Lendvai Gabriellával leveleztek, Ő küldte most a Te válaszodat,...
Re: Piac
~CsMarton
10:52 Sze, 03 Júl 2024
Csak csütörtök és szombat. Az év minden hetében. (Vasárnap használt autó piac szokott...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 126348975 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.