Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóNOSAL


Az 1206 méterrel a tengerszint felett lévő Nosal Zakopane déli részén található, oldalában az azonos nevű sípályával, ami északi fekvésének köszönhetően általában április végéig síelhető. Bár - főleg a II. János Pál körforgalom felől megközelítve - a hegy tartalmaz erősebb kaptatókat is, a túra rövidsége miatt a könnyű túrák közé kapott besorolást.


Kiindulópont: Kuźnice.
Végpont: Rondo Jana Pawła II (II. János Pál körforgalom), Zakopane.
Távolság: kb 3 km.
Szintkülönbség: kb 200 m.

Megtételéhez szükséges idő (mindkét irányba): kb 80-85 perc.

Útvonal: Kuźnice - (kelet felé a zöld jelzésen, közösen a kék jelzéssel) - A kék jelzés elágazása a Schronisko Murowaniec (Murowaniec menedékház) felé - (tovább a zöld jelzésen) - Nosalowa Przełęcz (Nosal-nyereg) - (zöld jelzés) - Nosal - (zöld jelzés) - ulica Przewodników Tatrzańskich - (kék jelzésen, aszfaltúton) - Rondo Jana Pawła II (II. János Pál körforgalom).

     

Kiindulópont megközelítése:

Zakopane déli részén található Kużnice városrész, mely a leginkább az innen induló Kasprowy Wierchre  (Gáspár-csúcs) közlekedő lanovka miatt híres, pedig több turistaútnak is a kezdőpontja. A városrész kocsival nem megközelíthető, autótokat a Rondo Jana Pawła II (II. János Pál körforgalom) környékén lévő parkolókban hagyhatjátok, és onnan az ul Przewodników Tatrzańskich (Tátrai Vezetők útja) utcán kb 25 perc sétával, vagy kisbuszokkal 3 pln/fő viteldíjért kb 4-5 perc alatt érhetitek el a kiindulópontot. A kisbuszok a városi busz- és vonatpályaudvartól indulnak, érintik a Krupówki utca középső, és felső részét, tehát több helyen felszállhattok rájuk. A viteldíj minden esetben 3 pln/fő.

Túraleírás:

A tátrai belépő megvétele után, Kuźnicéből kelet felé, felfele indulva a kék jelzéssel közösen halad a Nosalra vivő zöld jelzés mintegy tíz percen keresztül. Ekkor a kék jelzés eltér jobbra a Schronisko Murowaniec (Murowaniec menedékház) felé, a zöld jelzés az eddigiekhez képest jóval enyhébb emelkedéssel folytatja útját, míg a Nosalowa Przełecz-et (Nosal-nyereg) el nem éritek. Itt a zöld jelzés balra fordul (keresztezi a Kasprowy Wierchről - azaz a Gáspár-csúcsról - érkező sípályát) és megint kicsit erősebb emelkedésbe kezd. A nyeregtől kb 10 perc séta a csúcs, ami előtt közvetlenül egy nagyon rövid szakaszon már elég erős az emelkedő, maximum 40-50 méteren keresztül erősebb sziklalépcsők is vannak.

A csúcson érdemes megpihenni, még ha ez a kis séta nem is fárasztott el benneteket, hiszen elétek tárul a Dolina Bystrej (Lengyel-Sebes-völgy) a benne fekvő Kuźnicével, és a Lengyel-Tátra csodaszép látványa, de észak felé tekintve Zakopanét lehet felülről megtekinteni!

Utatokat folytatva a zöld ösvény egy ideig enyhén lejt apróbb fenyveseken áthaladva újabb és újabb kilátópontokat érint. Érdemes nem csak a távoli csúcsokra, és városrészekre figyelnetek, hanem a Nosal nyugati oldalán lévő sziklaképződményekre is figyelnetek. Végül a turistaút bevág az erdőbe és innen meredeken lefele visz egészen a Tátrai Nemzeti Park bejáratáig, mely kb félúton helyezkedik el Kuźnice és a II. János Pál körforgalom között. Itt az aszfaltútra kiérve két perc felfelé vezető séta után a kék jelzésen, (újra) a Przewodników Tatrzańskich utcában találjátok magatokat. Ezen kb 10 perc séta a körforgalom, ahol az első buszmegállót lelitek.

A túrát minden évszakban jó szívvel ajánljuk, de télen, és komolyabb esők idején fordítsatok komolyabb gondot a felszerelésre, főleg a túra végső részén való leereszkedés lehet nehéz jegesedés esetén.

A túrát használhatjátok bemelegítésnek is más, komolyabb tátrai túrákhoz, hiszen rövidsége miatt akár az érkezés napján is gyorsan megtehető, és a csúcsról látható panoráma biztosan meghozza a kedveteket a következő napok kirándulásaihoz is!Tippek:

Jó időben semmiképpen se hagyjátok otthon a fényképezőgépeteket!

Amennyiben a fenti túraleírással fordított irányban hódítanátok meg a Nosalt, mindenképpen szerezzetek egy jó térképet, ugyanis a Tátrai Nemzeti Park belépési pontja (A Przewodników Tatrzańskich utca közepének szomszédságában) kicsit el van rejtve. Térképpel biztos, hogy lazán megtaláljátok!

Képjegyzék:

  • Címkép: A Nosal egyik sziklaképződménye a csúcs nyugati oldalán.
  • Felső képsor bal: Kilátás a csúcsról a városra, és a Gubałówka-hegy vonulatára.
  • Felső képsor, közép: Kaptatós szakasz a nyereg és a csúcs között.
  • Felső képsor, jobb: Kilátás a csúcsról keletnek, középen a Giewont hasa, balra alul a Kasprowy lanovka kötélzete.
  • Alsó képsor, bal: Nyári kilátás dél felé.
  • Alsó képsor, jobb: Az utolsó lépcsők a csúcs előtt a nyereg felől érkezve.
  •  

Térkép:

HAMAROSAN!

« vissza

busz   Zgłoś błąd do skasowania
~Gergő 18:00 Csü, 19 Dec 2019 Sziasztok!

Párommal a Henryka Sienkiewicza és a Todeusza Kosciuszki sarkán fogunk megszállni,lehet tudni hogy pontosan hol áll meg a kisbusz, mert ha jól sejtem egész közel hozzánk?
Válaszod előre is köszönöm.
[ Válasz ]
        
Re: busz   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
18:09 Csü, 19 Dec 2019
Szia!

A nevezett saroktól kb 400 méter a városi buszvégállomás (Chramcówki, Koszciuszki és Jagiellonska utcák találkozása), onnan indul kb az összes busz. Közelebbi megálló nincs is, de onnan meg kb mindent elértek.
[ Válasz ]
                
Re: busz   Zgłoś błąd do skasowania
~Gergő 18:17 Csü, 19 Dec 2019 Az nekünk teljesen jó, köszönöm a gyors választ:)
[ Válasz ]
Kisbusz   Zgłoś błąd do skasowania
~Melinda
09:26 Szo, 29 Okt 2022
Szia!

Azt szeretném kérdezni, hogy a Krupówkin pontosan hol állnak meg a buszok? Hogy találjuk meg a legkönnyebben? És visszafelé is közlekednek?

Köszönettel
Melinda
[ Válasz ]
        
Re: Kisbusz   Zgłoś błąd do skasowania
~CsMarton
09:28 Szo, 29 Okt 2022
Szia!

A Krupówki a sétálóutca, sehol nincs rajta buszmegálló. Max a közelében.
(És akármiről is van szó, a buszok közlekednek visszafelé is.)
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

Csapatunk:

        Gabi, Marci, Máté és Ákos

        ZakopaneInfo.hu

 HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Tapasztalat
~laszlokis13
20:12 Pé, 23 Feb 2024
Sziasztok! Koszi a leirast, sokat segitett. Ma voltunk a tengerszemnel, boven volt hely a...
Re: kérdés
~CsMarton
16:26 Csü, 22 Feb 2024
Egész évben viszonylag kevés a csak lefelé közlekedő ember, így fent nem szokott nagy...
kérdés
~Betti
16:23 Csü, 22 Feb 2024
A kérdésem az lenne, hogy ha csak lefelé használjuk a kötélpályát, és a gyalogos...
Re: kérdés
~CsMarton
16:09 Csü, 22 Feb 2024
A Palenica Bialczanska parkoló az év minden napján nyitva tart. Húsvétkor is.
kérdés
~Green Army
16:03 Csü, 22 Feb 2024
Üdv! Húsvétkor is nyitva lesz a közelebbi parkoló a Halas tóhoz? google nem enged oda...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 111572205 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.