Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszó



Zurek - egy népszerű lengyel leves


Hogy miért ezzel kezdjük? Mert a síugrás hétvégéje után többen jeleztétek, hogy jó lenne ennek a receptjét megkapni. (És emlékszünk Zsuzsira is, aki minden délben, és minden este olyan átszellemült pillantással mondta, hogy: "Nekem egy Zurek lesz...")


Sajnos a leves elkészítéséhez nélülözhetetlen, hogy az ember itt Lengyelországban vásároljon, vagy esetleg Angilában lengyel boltban. Magyarországon tudtunkkal még nem nyílt ilyen... 

A Zurek legegyszerűbb elkészítési módja, ha ez ember megveszi zacskós leves formában, és a rajta leírtak alapján jár el, azaz felhigítja a megfelelő mennyiségű vízzel.
De ha már egy kicsit komolyabb megeröltetésre hajlandóak vagytok, akkor igazi finomságot varázsolhattok a levesporból. Fejenként 1-2 krumplit apróra vágva főzzetek meg, közben lengyel kolbászt és hagymát, esetleg egy kis füstölt szalonnát süssetek össze. A krumpli forrásban levő vizébe döntsétek bele hideg vízben, előre elkevert levesport, majd mikor újra forrni kezd, borítsátok bele a hagyma és a kolbász mennyei
illatú keverékét. Fűszerezzétek ízlés szerint majorannával, babérlevéllel, borssal és foghagymával. Tálaláskor az üres tányérba félbe szelt, vagy felkarikázott főtt tojást tegyetek, és a levest arra szedjétek!

Annak, aki még sokáig nem jut el egy lengyel élelmiszerboltba, meg lehet próbálkoznia a hagyományos módszerrel is. Ez esetben 2 pohár rozslisztet öntsetek le forró vízzel, és morzsoljatok bele kovászon sütött barna kenyeret, majd tegyétek kifőzött befőttes üvegekbe meleg helyre (pl kemence patkára) 3 napra.
Ebből lesz a Zur – maga leves mehet ugyanúgy, csak most ezt öntéstek a krumpli vizébe a por helyett. A hagyományos módszer esetén szoktak a krumplival még még répát, zellert is főzni, és bőkezűbben bánnak a fűszerekkel is.

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 zacskós leveses tasak
  • 3-4 szem közepes krumpli
  • 1-2 szál lengyel kolbász (slaska fajta)
  • 4 tojás
  • hagyma, szalonna
  • majoranna, babérlevél, bor és fokhagyma
« vissza

a zurek   Zgłoś błąd do skasowania
~zsuzsi 15:17 Csü, 22 Márc 2012 beírtam a google-ba, hogy "zurek leves recept". nagyon örültem a találatnak, köszönöm!!
[ Válasz ]
zurek a finom leves   Zgłoś błąd do skasowania
~szgyula49 17:36 Csü, 11 Ápr 2013 Én Krynicán ettem nagyon finomat , házi készítésűt a barátaim jóvoltából . Akkor gondoltam ,hogy megpróbálkozok főzni én is ,és valamelyik üzletben kaptam palackos alaplevet . Finom ...
[ Válasz ]

Üdvözlünk Kedves Látogató!

Itt élünk Zakopane városában, a meseszép Tátra lábainál, és magyarként nem egyszer tapasztaltuk, hogy a városról ritkaszép nyelvünkön szinte semmilyen információ nem található meg az Interneten. Ezért álmodtuk meg e portált.

Tőlünk Nektek, hogy nyaralásotok pihentető és élményekben gazdag legyen, hogy megtaláljátok, amit kerestek, hogy ne maradjatok le semmiről, és hogy gondtalanul élvezhessétek a környék lakóinak vendégszeretetét.

Zakopane vár Titeket is!

A portál megálmodói:

        Johanna, Gabi és Marci

        ZakopaneInfo.hu

 



HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed




REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 




Kommentek
kedvezménykártya
~Edit
18:40 Va, 29 Máj 2016
Kedves Marci! Köszönjük Krakkóban nagyon finomat ettünk, kedvesek voltak! Haála...
Re: Zoldseg-gyumolcs
~CsMarton
10:42 Va, 29 Máj 2016
Kedves esztiklock! Elég jó kínálat szokott lenni idény zöldség, és gyümölcs...
Zoldseg-gyumolcs
~esztiklock
13:44 Szo, 28 Máj 2016
Junius vegen milyen a zoldseg-gyumolcs kinalat Zakopaneban? Vannak helyi termelok, izletes...
Re: Kasprowy-csúcs vagy Morskie Oko
~polgar97
09:30 Szo, 28 Máj 2016
Ja oké. :) Köszi!!
Re: Kasprowy-csúcs vagy Morskie Oko
~CsMarton
08:20 Szo, 28 Máj 2016
Kedves Peti! Idézet a cikkből, amihez a kérdést írtad: \"Kedvezményes jegyet...
2010-08-01 -tól te vagy a(z) 8522724 látogató
1999-2016 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.